top of page
Unik pedagogik för alla sinnen

Friluftsfrämjandets I Ur och Skur-metodik i förskolan strävar efter att varje barn får utvecklas genom friluftsliv, lek, rörelse, spänning och upplevelser med alla sinnen. Barn som får möjlighet att komma ut i naturen lär sig handla efter allemansrätten och värna om miljön. Friluftslivet bjuder barnen på spänning, skönhet, upplevelser och rörelse utan krav på prestation och konkurrens. Genom naturen vill vi väcka barnens lust för lärande.

​

Kittla sina sinnen

Friluftsfrämjandets unika pedagogik bygger på upplevelser med alla sinnen. En grundpelare inom pedagogiken är att barnet skall leka, upptäcka och lära med alla sinnen och hela kroppen. Att praktiskt och lustfyllt få uppleva – stimulerar nyfikenhet, självkänsla och ger förståelse. Även rörelseutrymmet är större och bidrar till fysisk och motorisk utveckling.

Naturen som världens bästa förskolegård

Naturen blir ett laboratorium, en plats för konstruktion, friluftsliv och rörelse, gemenskap, reflektion och massor av lek och lärande. Studier visar också att naturen är mer genusneutral. Pedagogens roll är att utgå från barnets intresse, erfarenhet och utveckling och arbeta medupptäckande, medundersökande, medupplevande och medagerande.

​

Att leka och utvecklas

I Ur och Skur anser vi att naturen är en fantastisk lekplats och lärmiljö med oändliga möjligheter för barnes utveckling och välbefinnande. I utomhusmiljön hittar liten som stor alltid utmaningar! Den "fria" kreativa leken värdesätter vi högt inom I Ur och Skur. Leken är vägen till utveckling och lärande. Genom lek utvecklas barn socialt, kunskapsmässigt, emotionellt, motoriskt och språkligt.

​

Vi arbetar utifrån Friluftsfrämjandets riktlinjer samt läroplan. Pedagogiken och metodiken grundar sig i utomhuspedagogiska perspektiv, friluftsliv och upplevelsebaserat lärande.

​

Källa: Friluftsfrämjandet

bottom of page